Det præstationsløse rum

I en tantrabehandling arbejder vi med det præstationsløse rum. Meget i vores liv er bundet op på netop præstation. Det gælder både vores arbejdsliv, familieliv, mm., men ofte også vores seksualitet. Følelsen af enten at lykkes eller ikke at lykkes seksuelt. Når følelsen af ikke at lykkes fylder, så kan det fylde meget i vores selvfølelse.

Ofte sker der det, at vi i vores iver efter at lykkes, kommer til have fokus på ydre parametre fremfor vores egen indre oplevelse af os selv. Helt konkret kan det komme til udtryk i et fokus på partnerens oplevelse fremfor din egen.

Eller sagt på en måde: hvordan oplever omverdenen mig, fremfor hvordan oplever jeg mig selv?

Man snakker ofte om at teenagere i dag kan have et helt forskruet billede af det seksuelle felt og ofte har sex på måder, som kan være meget grænseoverskridende for den enkelte. På samme måde kan vi voksne være rendt ind i blindgyder, hvor vi har glemt os selv, og glemt hvad det vil sige at opleve os selv inde fra. Og hvor vi er fanget i følelsen af ikke at gøre det godt nok i forhold til en partner.

Vi har mulighed for at være til stede i vores krop og opleve et dybt nærvær i hele kroppen, hvor vi har en dyb oplevelse af vores egen nydelse, vores egen seksualitet. Paradoksalt nok er det, når vi er allermest til stede i os selv og mærker os selv, at vi også mærker den anden mest intenst. Så der er alt vundet ved at vende opmærksomheden indad og turde mærke, hvad der sker i dig selv.

Nogle gange er vi er helt og aldeles ovre på partnerens banehalvdel og glemmer, hvad der føles godt for os. Det gælder både mænd og kvinder. En sådan blindgyde kan være at ende i pleaser-sex, hvor enten manden eller kvinden eller begge er helt fokuseret på den andens nydelse. Hos mænd kan dette bl.a. komme til udtryk som svært ved at få udløsning, fordi de simpelthen ikke har ”lov” til det, førend de har tilfredsstillet kvinden og måske ikke engang derefter. Hos kvinder kan det komme til udtryk ved, at de pga dårlig samvittighed over manglende sexlyst, ”stiller op” til sex , selvom de egentlig ikke mærker lyst.

I en tantrabehandling kan du arbejde med at vende hjem til dig selv, skabe fokus på dig selv og dine behov, øve dig i at sætte grænser og udtrykke dine behov. Når du gør dette, vil du opleve dig selv langt mere intenst og skabe større rum for din egen lyst og nydelse.